blauwe waas

Soms moet je je huis even verlaten om thuis te komen. Soms moet je ver reizen om dat te vinden wat je het meest nabij is. Soms moet je anderen ontmoeten om weer in contact te komen met jezelf.
Zoek dan wel een plek waar je als vanzelf je aandacht naar binnen richt. Waar alles in het teken staat van de innerlijke weg. Een plek waar je je veilig en vertrouwd voelt. Een plek waar je jezelf durft toe te staan je hart te openen en jezelf te zijn. Een plek waar je in eenvoudige oprechtheid kan leven.

 

Een plek waar je echt welkom bent!
Wij, Jaan en Micha Stemerding, de vaste staf van Alandi Retreat Site, zetten ons met hart en ziel in om een plek te creëren waar je welkom bent zoals je bent. Als je deze plek ervaren hebt, zal je hopelijk altijd voelen dat je een thuis erbij hebt!

 

 Gevleugelde stilte

IMG_4820Het roodborstje trippelde nieuwsgierig wat dichterbij en hield z’n kopje vragend schuin.
Hamid bleef roerloos zitten, de knieën op het zachte, vochtige mos. Deze heerlijke dag was langzaam plaats aan het maken voor de avondschemer. Een weldadige, tevreden warmte steeg op uit de aarde.
Langzaam, heel langzaam strekte Hamid zijn hand uit en hield deze recht voor zich, met de handpalm naar boven gericht. Het roodborstje pikte achteloos wat in de grond, nam toen een aanloopje en sprong heel even op Hamid’s open hand om daarna hoog in de boom een enthousiast lied te gaan zitten kwetteren.
Hamid genoot met volle teugen van dit lied, dat zoals hij voelde, voor hem bestemd was. Elke dag was het roodborstje dichterbij gekomen en elke dag was Hamid’s geest, in dit stille en geduldige aanwezig zijn, meer tot rust gekomen.

 

Luisteren naar de stem van het Hart is net als dit langzaam toenaderen van het roodborstje; Een plotselinge beweging (een veroordelende of kritische gedachte) en weg is de stem van het Hart. Om de stem van het Hart te kunnen horen, moeten we eerst die luidruchtige gedachten tot rust brengen. Een regelmatig en eenvoudig, oprecht leven kan ons die rust geven.

Tuin
De tuin van Alandi

 

In het dagprogramma van Alandi zullen zowel tijden van rust en meditatie als ook actieve momenten zijn. Karma Yoga (concrete werkzaamheden in en om huis op een aandachtige manier verricht) is ook een van de programma-onderdelen van Alandi en ook zijn er tijden die je op je eigen manier kunt invullen. Wandelen in de kloostertuin van Alandi, of eindelijk eens toekomen aan iets waar je thuis nooit aan toekomt omdat er altijd “belangrijkere” dingen gedaan moeten worden. Tekenen, boetseren, muziek maken, verhalen schrijven, koken, het opzetten van een cursus of workshop, een inspirerend boek lezen of zelf schrijven of spannende toekomstplannen maken.

 

Je kunt de oceaan niet oversteken door alleen maar naar het water te staren

Tagore

Als je je doel wilt bereiken moet je je eerst bewust zijn van je doel, omdat je anders niet op zoek gaat naar de middelen om je doel te bereiken. Als je alleen maar naar dat water staat te kijken gebeurt er niets, maar als je echt graag aan de overkant wil komen dan ga je op een gegeven moment op zoek naar een bootje!

Het geheim van Alandi

 

Diep in jezelf
waar tegenstellingen samenkomen
is de eenvoud!
 

Wat hebben evenwicht en eenvoud met elkaar te maken? Allemaal hebben wij (de staf van Alandi) heel sterk mee mogen maken hoe in het zoeken naar evenwicht tussen inspanning en overgave, prachtige dingen tot stand kwamen en nog steeds komen. Het is dit zoeken naar evenwicht tussen stilte en actie, wat je in elke activiteit van Alandi weer tegen zal komen. Het is in dit zoeken en niet in het evenwicht zelf dat de grote en kleine wonderen plaats vinden.

 

Stilte of actie?
Afwachten of ingrijpen? De aandacht naar binnen
of juist wat meer naar buiten?
Mediteren of afwassen?
Elk moment is nieuw, elk moment vraagt om een
andere balans. In het afwegen en ervaren van de
tegenpolen leer je steeds beter naar jezelf luisteren.
Je wordt steeds meer een met jezelf.
Alleen in jezelf kunnen de tegenstellingen
tot eenvoud komen!

Mailen naar Alandi ?